За няколко дни Българската агенция по храните е спряла обработката на

...
За няколко дни Българската агенция по храните е спряла обработката на
Коментари Харесай

Шефът на БАБХ: В Европа частни фирми не се занимават с контрол на ГКПП

За няколко дни Българската организация по храните е спряла обработката на камиони на " Капитан Андреево ", защото частната компания " Евролаб 2011 " е попречила активността.

Дейността на организацията по границата е възобновена към 4 часа тази заран. Това изясни за Българска национална телевизия проф. Христо Даскалов, ръководител на Българска организация по сигурност на храните. Той посочи, че повода била, че  " Евролаб "  изчаквала предаването на властта от предходното държавно управление на служебното и спряла обработването.

Към тази заран от Гранична полиция не оповестяват за опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", настоящата информация се дава обаче единствено за натоварен трафик на вход/изход за леки коли.

Проф. Даскалов разясни, че от организацията са създали всичко допустимо, с цел да изпълнят решението на Върховния административен съд, съгласно което " Евролаб 2011 " има право да оперира на границата. Същевременно обаче БАБХ са тези, които би трябвало да правят действителните инспекции на камионите. " От съда ни направиха забележка, че не сме регулирали с никакъв нормативен акт по какъв начин тази товаро-разтоварителна активност да се прави и аз пуснах заповед, която беше доста точно написана, с цел да не накърни решението на съда. Тя обаче не беше почетена от " Евролаб ". Там имаше 30 здрави момчета, които заеха площадката, където ние би трябвало да правим товаро-разтоварната работа. Тези младежи не позволяваха на нашите работници да стигнат до работните си места ", сподели Христо Даскалов.

Още в петък Даскалов се оплака, че " Евролаб 2011 " е докарала десетки охранители, които се пробвали да изблъскат инспекторите от работните им места.

" Евролаб 2011 " е една от 20-те компании оператори на товари - това значи, че те подписват контракти с компании, които внасят храни, получават данните за тези товари, вкарват ги в първата част на така наречен " трейс " система и валидират данните. Отговорна за формалния надзор върху стоките обаче е БАБХ, обясни проф. Даскалов.

Той е упълномощил да се събере опита на целия Европейски Съюз. " В европейски мащаб частни компании не се занимават с надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт ", уточни той.

Страницата на БАБХ е била обект на хакерска офанзива през вчерашния ден, ДАНС и ГДБОП са се отзовали и сега се приготвя разбор. Атаката води до изключване на системата на БАБХ, а в нея са данните за цялото отглеждане на животни в страната, разяснява още Даскалов.

Днес се чака посещаване на пункта от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. До края на днешния ден се чака на пункта да има нормализиран трафик.

Припомняме, абсурдът с  " Евролаб 2011 " стартира през май, откакто се появиха данни, че на шефа на БАБХ е бил препоръчан рушвет, с цел да не подхваща дейности във връзка с фитосанитарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт. Подкупът бил предложен от някогашния народен представител от Национална движение „Симеон Втори" и някогашен началник на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) по време на кабинета " Орешарски " и сегашен ректор на Университета по храните в Пловдив Пламен Моллов.

Правителството на Кирил Петков определи обстановката като голяма корупционна скица, като в това число и загатна, че това се явява една от причините да не бъдем пуснати в Шенген, макар осъществяването на техническите условия още преди години.

Според Христо Даскалов тонове храни с пестициди са влизали у нас през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " поради неприятен надзор, а това се е осъществявало и с чадър от страна на държавни чиновници, а и политически. Документите от инспекцията щяха да бъдат изпратени в прокуратурата, а бяха изразени и подозрения, че службите са били наясно с нередностите. 

Антикорупционния фонд (АКФ) изпрати обаче към този момент абсурда с предлагания одкуп от шефа на БАБХ на европейските прокурори. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР